Pyytinkari 2


Jalostaja Runt 17-18.6.2016

Tommi, Tatu, Aku, Erkka, Pekka, Hanna, Lassi, Anssi, J-P

 

Kesäkuun alkupuolella matalapaineita on pyyhältänyt ohi vasemmalta ja oikealta, mutta nyt Pyytinkarin viikonlopuksi yksi oli ajelehtimassa suoraan Saaristomeren päälle. Sääennustepalveluita tarjoavat tahot vaihtelivat kilpaa ennusteitaan, tarjoten mitä mielenkiintoisimpia ehdotuksia öiselle purjehdukselle. Ja mielenkiintoisia tuulet totta tosiaan olivat, vaikkeivät nyt aivan ennusteiden mukaisia.

35 venettä oli ilmoittanut saapuvansa starttilinjalle ja näistä 18 isossa luokassa. Mielenkiintoisimpina poimintoina Baltic 43 ”Xanthippe”, jonka kanssa taistelimme viime vuonna Pyytinkarin herruudesta starttilinjalta maalilinjalle. Myös Rogers 10M ”Kaminami” tarjosi viime vuonna tiukkaa kaksintaistelua etenkin October Racessa. Lisäksi aina hyvin pärjäävä 8 mR ”Iroquois” sekä 60-jalkainen avomerikilpuri ”Tokio II” asetettiin tarkkailun alle.

Kuva: Katja, Kaminami

Kuva: Katja, Kaminami

Startti tapahtui osaltamme klo 19:36 heikkenevään etelä-kaakkoistuuleen. Saavutimme nopeasti 3 minuuttia edeltä lähteneen Xanthipen ja joitakin muitakin veneitä, kun taas 12 minuuttia jälkeemme lähtenyt Kaminami lähestyi. Jonkin matkaa Rajakarin jälkeen tuuli loppui täysin ja asetimme kelluntamoodin päälle. Siinä vietimme tovin jos toisenkin jähmettyneinä paikallemme, kunnes yllättäen pieni tuulenvire tuntui niskassa. Havaintoon kohdistuvat epäilykset hälvenivät hetkeä myöhemmin, kun toinenkin vire väräytti niskakarvoja ja jouduimme uskomaan, että tuuli on siftannut 180 astetta. Kiireellä light-spinnu ylös ja hetkeä myöhemmin olimme taas hyvässä liikkeessä.

Ennen Orhisaarta tuuli nousi jo 4 m/s paikkeille ja vierellämme Xanthippe kuori suurempaan spinnuun ja näin teimme itsekin jatkaen matkaa S2:lla. Kaminamilla tuntui olevan jokin uusi purje ylhäällä joka kerta kun sinne päin vilkaisi, mutta vikkelästi joka tapauksessa liikkuivat ja pyyhälsivät ennen Orhisaarta ohitsemme. Keli oli vielä mitä mainioin ja saimme nauttia ehkä hienoimmasta sateenkaaresta, jota meistä kukaan on koskaan nähnyt.

Feex vasemmalla ja Xanthippe oikealla

Feex vasemmalla ja Xanthippe oikealla, hiukan Orhisaaren jälkeen

Orhisaarelta matka jatkui spinnulla yhtä halssia hämärtyvään yöhön. Tasaiseen tahtiin ohittelimme aiemmin lähteneitä ja Xanthippe aivan kintereillä koko ajan. Tokio II ei hämärässä ollut näköetäisyydellä takana, mutta ei myöskään Kaminami edessä. Lyhyt pätkä Kaitikiveltä Korvetin pohjoisviitalle oli vallitsevaan koillistuuleen melko tiukkaa kulmaa, mutta päätimme yrittää ajaa tämän spinnulla. Muut ympärillämme eivät tohtineet tällaiseen hölmöilyyn ruveta ja vaihtoivat vastatuulipurjeisiin. Tällä kertaa onnistuimme ja saimme kivan kaulan Xanthippeen ja pääsimme mm. Swede 55 ”Aldan” ohitse.

Pippära Grundetilla spinnu vaihtui genoaan. Tuuli oli noussut jonnekin 7-8 m/s lukemille ja suunta edelleen jotakuinkin koillisesta. Slööriä Fiskölle ja Alda tuli pitkällä vesilinjallaan ohitse. Tiukempi slööripätkä Fisköltä Korsön länsiviitalle, jossa taisimme olla noin klo 3 yöllä. Kihti ajettiin piukkaa kryssiä, jota varten olimme vaihtaneet keulaan G3:n. Tämä toimikin alkuun hyvin, kun saimme nauttia kunnon ukkosesta, melko railakkaasta kaatosateesta ja parhaimmillaan noin 10 m/s tuulesta. Kryssi sujui kivasti ja loputkin aiemmin lähteneet jäivät taakse. Myös Kaminamista saatiin näköhavainto. Jossain Torholmakobbenin kohdilla otimme ilmeisesti yhden pitkän kryssin väärin siftiin nähden ja Xanhippe tuli ohi. Hiukan myöhemmin tuuli alkoi tyyntymään eikä G3 tarjonnut enää riittävästi tehoa ja Xanthippe otti hiukan kaulaa.

Bådanin tutkamerkiltä kurssi jatkui itään ja vaihdoimme jälleen G1 keulille. Tuuli lähti kääntymään enemmän itään, joten matka Isoletollekin oli piukkaa kryssiä. Tällä pätkällä ei ihmeempiä tapahtunut eikä ympärillekään paljon nähnyt voimakkaan sumun vuoksi. Isoletolta kurssi kääntyi lähes etelään – ja niin kääntyi tuulikin. Pari tuntia aiemmin kryssimme pohjoiseen ja nyt kryssimme etelään. Sumu kuitenkin hellitti ja Aurinko ilmaantui taivaalle. Sumun hälvennyttyä myös ympärillä olevat veneet tulivat näkyviin. Kaminami oli kärjessä, Xanthippe heidän kintereillä ja me kolmantena jonkin verran tuon kaksikon takana. Meidän takanamme puolestaan Tokio II ja Iroquois.

 

Kuva: Katja, Kaminami

Kuva: Katja, Kaminami

Ajoimme edessä olevan kaksikon perässä Ykskarille, ehkä hiukan välimatkaa kaventaen. Emme kuitenkaan uskoneet saavuttavamme heitä pelkästään vauhtierolla, joten pyrimme edessä olevista saadun informaation perusteella hakemaan paremmat ajolinjat. Tässä onnistuimmekin ja Kenkämaan kulmilla olimme kaikki kolme rinnakkain. Tuuli keveni jatkuvasti 3-4 m/s paikkeille ja oli melko reikäinen, sekä rantojen lähellä voimakkaasti siftaava.

Kuiva Kalsaaren kääntömerkille tulimme hiukan Xanthippen ja Kaminamin perässä. Tästä saimme spinnut ylös ja kurssin Pyytinkarille. Nyt tuuli ei siftannut kurssimme mukaan, mutta sen sijaan pläkäsi lähes nollaan. Matka jatkui parin solmun vauhtia 45 minuuttia, jonka jäkeen saimme hiukan lisää painetta ja pääsimme kolmen veneen voimin rinta rinnan maalisuoralle. Jokainen oli vuorollaa kärjessä, mutta viimeisen puolen mailin ”ränniin” Xanthippe ehti juuri edellemme. Yritimme tuulen puolelta useamman kerran ohi ja pääsimme lähes rinnalle, mutta ehtivät nostaa juuri ajoissa ja pystyivät puolustamaan paikkansa. Kaminami tuli suuremmalla leikkuulla tuulen alapuolelta ja lähes ohitsemme. Line honoursit otti Xanthippe noin veneenmitan erolle meihin. Me ehdimme toisena linjan yli ja Kaminamin keula halkaisi maalilinjan noin 2 metriä omamme jälkeen. Huikea kamppailu!

Tasoitetuissa ajoissa 8 mR Iroquois otti voiton. Me olimme tasoituksissa kolmas, mutta Xanthippe sai sijarangaistuksen nostaen meidät toiseksi. Kaminami oli viides, mutta ajoi radan nopeiten suorassa ajassa.

Pitkä, mutta mielenkiintoinen kisa. Purjehdittu aika osaltamme 15:24:32. Pyytinkarilla ehdimme kuivatella suurimman osan kamoista miellyttävässä aurgingonpaisteessa ennen kuin iltaa kohden alkoi taas sade.

 

Pyytinkarin paluu 19.6.2016

Tommi, Tatu, Aku, Erkka, Pekka, Hanna, Lassi, Anssi, J-P

 

Paluukisaan starttasimme klo 11:52, eli minuutin Xanthipen jälkeen. Länsituulta 4-5 m/s. Otimme hyvin ajoitetun lenssilähdön ja ajoimme pian Xanthipen ohi. Taipaluksen kulmilla jouduimme hakemaan reikäiseen tuuleen leikkuuta, kun Xanthippe pystyi ajamaan hyvin alas. Pääsimme kuitenkin yhdellä halssilla Taipaluksen ohi, mutta juuri ennen Loukeenkareja jäimme saaren viereen pläkään ja Xanthippe sai hyvän kaulan.

 

Kuvassa Xanthippe ja Tokio II

Kuvassa Xanthippe ja Tokio II

Spinnulla slööraten Iso-Kuusiselle, josta lyhyt kryssipätkä Hepokarin itäviitalle. Tästä taas yhtä halssia spinnulla Orhisaari ja Rajakari kiertäen maaliin. Xanthippeä emme saaneet enää kiinni ja sijoitus tasoitusten jälkeen jälleen toinen.

Kuva: Jura N

Kuva: Jura N

 

Kiitokset kilpailujärjestäjille ja kisaajille tiukasta skabasta


2 ajatuksia aiheesta “Pyytinkari

 • Pekka

  Sateenkaari oli tosiaan huikea; lainasin teidän kuvaa omaan blogiin, käykö näin? Kuvaajaan en osannut tarkentaa.
  Me oltiin vastaavasti kovin yllättyneitä siitä, miten hyvin sääennuste piti paikkaansa. Tosin voi olla, että meille riittää karkeampi ennuste. Käytössä ei ole niin paljon purje vaihtoehtoja 🙂

  S/y Feex

  • Anssi Artikkelin kirjoittaja

   Kuvia saa käyttää vapaasti. Tais löytyä joku toinenkin kuva teistä, pitäis olla tuolla kuvat-osiossa. Jos ei löydy, niin voin lähettää vaikka säköpostilla

Kommentointi on suljettu.